Informatie over de zweefvliegopleiding

Zweefvliegers worden altijd weer gegrepen door het spel van langzaam omlaag zweven en daarna weer omhoog cirkelen in opstijgende lucht. Na een poosje vliegen voel je je één met het vliegtuig, één met de stromingen in de lucht. Het toestel doet wat jij wilt. Vaak is het 'hard werken' om het zweefvliegtuig goed gecentreerd in de thermiekbel omhoog te krijgen en soms is het prima zweefvliegweer. Dan is bijna elke bel raak en kun je op zonne-energie honderden kilometers vliegen. Honderden kilometers zonder motor. Op zo'n dag weet je één ding zeker: 'er is geen mooiere sport dan zweefvliegen'.

Zweefvliegen is een sport met veel hoogtepunten. Stap voor stap raak je in die wereld thuis. Steeds is er het stralende gevoel dat je een persoonlijke prestatie verbeterd hebt en direct daarna begin je al weer te denken aan de volgende uitdaging, beter, verder, hoger of nog sneller. Deze sport blijft voor de beginner en de gevorderde vlieger altijd fascineren. Deze website beschrijft de opleiding voor het zweefvliegen. De zweefvliegopleiding bestaat uit drie delen. EVO, VVO-1 en VVO-2.

EVO

Je begint met de Elementaire Vlieg-Opleiding (EVO). Dit is de opleiding van de eerste start tot de eerste solovlucht. Deze opleiding staat beschreven in het boekje EVO (eerste druk 1996, tweede druk 1999 en derde druk 2007). De versie die je hier ziet is de meest recente, aangepast aan de eisen van het GPL (Glider Pilot's Licence).  Iedereen doet de zweefvliegopleiding in eigen tempo. De meeste zweefvliegers zijn het eerste jaar hoofdzakelijk bezig met de EVO-opleiding. Op deze website staat heel veel informatie over het  zweefvliegen. Je hoeft, zolang je met de elementaire vliegopleiding bezig bent, alleen het onderdeel EVO te bestuderen. De rest komt later wel. 

De meeste zweefvliegers worden lid van een één van de veertig zweefvliegclubs en volgen daar, meestal in het weekend, hun zweefvliegopleiding op de tweezitter. Wie over minder tijd en meer geld beschikt kan ook kiezen voor een cursus van een aantal weken op Salland of op Terlet. Op Terlet en bij enkele andere clubs kun je ook een versnelde zweefvliegopleiding volgen. Bij zo,n versnelde zweefvliegopleiding ga je eerst vijf uur zweefvliegen op de motorzwever en daarna begin je op de tweezitter. Informatie over zo'n versnelde zweefvliegopleiding vind je op de volgende link: versnelde zweefvliegopleiding

VVO-1

Wanneer je de eerste solovlucht gemaakt hebt begint de voortgezette opleiding voor het zweefvliegen (VVO-1). De VVO-1  beschrijft de lessen van de eerste solovlucht tot en met het praktijkexamen. Deze opleiding staat beschreven in het boekje VVO (voortgezette vliegopleiding). De meeste zweefvliegers zijn hier het tweede jaar van hun zweefvliegopleiding mee bezig. De VVO-1 leidt op voor het praktijkexamen. Daarnaast moet je ook een theorie-examen doen. De eisen daarvoor vind je onder de knop GPL.

VVO-2

Na het theoretische en praktische examen mag je overlandvluchten maken. Voor veel zweefvliegers is dit het mooiste onderdeel van de sport. De oefeningen voor het overlandvliegen staan beschreven in het deel VVO-2.

GPL

Net als bij het rijbewijs moet je voor het zweefvliegbewijs (GPL) een theorie- en een praktijkexamen doen. Onder de knop GPL tref je lesmateriaal aan voor dat theorie-examen. GPL betekent: Glider Pilot's license. Dat is de internationale naam voor het zweefvliegbewijs. De meeste KNVvL-zweefvliegclubs verzorgen in de winterperiode een theoriecursus voor het GPL. Toch zul je het meeste via zelfstudie thuis moeten bestuderen. Dit onderdeel van de website wil je daar een beetje bij helpen.

WEGWIJZER ZWEEFVLIEGEN

Wie in Nederland wil zweefvliegen wordt lid van één van de 40 zweefvliegclubs. Na een paar jaar heb je een helder beeld van de eigen zweefvliegclub, maar de de landelijke organisatie blijft voor velen een ver afgelegen gebied. Deze Wegwijzer is geschreven met de bedoeling om sneller de weg te kunnen vinden in de organisatie van het zweefvliegen. De Wegwijzer is vooral geschreven voor de club- en de landelijke bestuurders. Efficiënt vergaderen en weloverwogen besluiten nemen is alleen mogelijk als je weet hoe de zaak in elkaar zit. 

VERHALEN ZWEEFVLIEGEN

Onder de knop verhalen kun je artikelen, presentaties, gebeurtenissen, of zomaar wat dingen over het zweefvliegen lezen. Het zijn allemaal onderwerpen die ik de moeite waard vond om op te schrijven en te bewaren. Voor elke titel staat in welk jaar het verhaal geschreven is. De verhalen geven weer waarom ik in het bestuur van het zweefvliegen zit en welke kant het volgens mij uit moet.

FOLDER ZWEEFVLIEGEN

Links: 

Hieronder tref je de belangrijkste links van het zweefvliegen in Nederland aan. De bovenste drie websites zijn opgezet en worden verzorgd door Ben Hiemstra. 

zweefvliegen pagina.nl 

zweefportaal

Friese Aero Club

zweefjeugd.nl

geschiedenis (website over het vak geschiedenis op mijn school) 

Colofon

Deze homepage is een privé-initiatief. De boeken en verhalen die hier staan, zijn geschreven om het zweefvliegen te promoten. Voor eigen gebruik is downloaden  toegestaan. Voor publicatie in een blad of i.d. dient vooraf schriftelijke toestemming gevraagd te worden.

Mocht je na het lezen een tip, verbetering of reactie willen geven, dan wordt dat zeer op prijs gesteld.

Datum laatste update 20-07-08

Dirk Corporaal

Korenbloem 12

9104 HX Damwoude