DE VOORTGEZETTE VLIEGOPLEIDING-1

De zweefvliegopleiding bestaat uit 3 onderdelen:

  1. De elementaire vliegopleiding (EVO)
  2. De voortgezette vliegopleiding 1 (VVO-1)
  3. De voortgezette vliegopleiding 2 (VVO-2)

Het boekje VVO-1 is geschreven voor solovliegende leerlingen die zich voorbereiden op de examenvluchten voor het zweefvliegbewijs (LAPL(S)). VVO-2 is geschreven voor  zweefvliegbewijshouders die overlandvluchten willen gaan maken.

De Voortgezette Vliegopleiding-1 bestaat uit drie hoofdstukken.

  1. Hoofdstuk 1 gaat in op een veilig vliegbedrijf.
  2. Hoofdstuk 2 beschrijft de praktijkoefeningen
  3. Hoofdstuk 3 geeft een korte uitleg over de  oefeningen kunstvliegen.

Je kunt het boek VVO-1 hier als pdf-bestand lezen.  Klik op:  VVO-1.pdf.

Starten met de oefeningen VVO-1

Leerlingen die geregeld komen vliegen hebben meestal na een 50-tal solostarts voldoende ervaring opgedaan om aan de voortgezette vliegopleiding te beginnen. De oefeningen hiervoor vind je achter in het logboek. Wanneer je de inhoudsopgave van dit boek bekijkt zie je dat dezelfde volgorde is aangehouden. Achter elke oefening in je logboek staat een ruimte met DBO en solo. Dit betekent dat je elke oefening eerst met een instructeur in de tweezitter uitvoert. Is de oefening een paar keer goed verlopen dan tekent de instructeur deze af in je logboek. Later doe je dezelfde oefening ook een keer solo. Een instructeur bekijkt vanaf de grond of je de oefening juist gedaan hebt, waarna hij deze aftekent.

Als alle oefeningen van de VVO-1 (met uitzondering van de kunstvliegoefeningen, want die zijn niet verplicht) zijn afgetekend en je de 5 certificaten voor het theorie-examen gehaald hebt, kun je bij het instructeurscollege toestemming aanvragen om het GPL-praktijkexamen te mogen afleggen. Wanneer de instructeurs vinden dat je vliegvaardigheid voldoende gevorderd is, geven zij je toestemming voor de examenvluchten. Bij dit examen zul je met 2 examinatoren 3 examenvluchten maken. Tijdens deze vluchten, waarbij de examinator in de tweezitter meevliegt, wordt bekeken of je in staat bent om die beheerst en veilig uit te voeren. Ze bevatten o.a. de volgende oefeningen: 

  1. een serie wisselbochten
  2. een asymmetrische overtrek
  3. een slipvlucht
  4. een zijwindlanding*

* Als één van deze oefeningen bij geen van de examenvluchten praktisch mogelijk is, kan de oefening toch worden afgetekend als de examinator aan de hand van het logboek constateert dat deze oefening tijdens de opleiding voldoende is beoefend.

Wanneer deze 3 vluchten als voldoende worden beoordeeld ben je geslaagd voor het zweefvliegbewijsexamen (LAPL(S)).