GELD VAN DE BANK

Als je op een phishing-link klikt dan is het geld van jouw betaal- en spaarrekening verdwenen, de bank vergoedt niets, doet niets en de politie reageert niet alert.

Op donderdag 3 september appte mijn dochter, die in het buitenland woont, dat mijn schoonzoon een boek gekocht had en  dat dat boek op ons huisadres bezorgd zou worden omdat de portokosten naar het buitenland erg hoog zouden worden. 

Op vrijdag 4 september las ik deze sms in mijn berichten-box. Normaal klik ik nooit op zo'n bericht. maar nu dacht ik, oh dat gaat over die bestelling van mijn schoonzoon. Dus klikte ik op de link. STOM STOM STOM. Ik kwam op een neppagina van post.nl. Ik kon aangeven of ik het pakje thuis of bij het afhaalpunt wilde ophalen. Ik klikte op afhaalpunt. Vervolgens moest ik €6,25 aan portokosten betalen. Ik dacht nog, waarom heeft mijn schoonzoon die niet betaald. Ik werd, zo dacht ik, doorgestuurd naar mijn bank waar ik via de e-dentifier de betaling verrichtte via een responscode. Aangezien de betaling niet echt vlot verliep, keek ik die dag of het bedrag van de rekening was afgeschreven. Dat bleek niet het geval.

Die dag werd het pakket van mijn schoonzoon via de brievenbus bezorgd. Dus zonder de betaalde portokosten en niet bij het afhaalpunt.

Pas toen ging bij mij het alarm af. Ik heb mijn bank gebeld en wat bleek: ”Met de responscode hebben de dieven, ingelogd op mijn rekening bij de bank een nieuwe pas aangevraagd op mijn naam en mijn adres. Volgens de medewerker van de bank was ik er net op tijd bij en heeft hij die nieuw aangevraagde pas geblokkeerd. Die pas is onderweg en komt nog wel in mijn brievenbus. Volgens die medewerker wordt die pas er uitgevist zodra de postbezorger geweest is. Maar”, zo zei hij, “ ze kunnen er niets mee want die nieuwe is geblokkeerd”.

De bank krijgt dagelijks tientallen van dit soort berichten. Ik zeg tegen de bankmedewerker dat dit een mooie kans is om de oplichters te pakken. Ik zeg nog dat de bank ook belang heeft bij het oppakken van de daders want dit kost hen veel geld. Ik krijg als antwoord dat de bank eventuele schade niet betaalt ook niet als er op deze manier voor tienduizenden euro’s van de spaarrekening gehaald wordt. Ik ben zelf degene geweest die de responscode aan de criminelen gegeven heeft en dus hoeft de bank in zo’n geval niets te vergoeden. Bovendien, zo zegt de bankmedewerker heeft de bank geen bevoegdheid om de dieven bij mijn brievenbus op te wachten. Als ik dat wil, dan moet ik aangifte doen bij de politie, maar waarschijnlijk doen die niets, volgens de bank, omdat er nog niets gestolen is.

Wanneer de dieven niet worden aangepakt zullen anderen het slachtoffer worden en die hebben misschien minder geluk dan ik en die zijn dan hun spaarcenten kwijt. Ik stel dus voor dat er een camera bij mijn buitenbrievenbus wordt geplaatst en dat de persoon die de bankpas eruit haalt wordt gevolgd om zo de daders te pakken. De bank wil hier niet aan meewerken.

Ik heb vervolgens zaterdag 4 september de zaak gemeld bij de politie met het verzoek om nadat de postbode geweest is, de dader(s) op te wachten wanneer de nieuwe pas uit mijn brievenbus gevist wordt.

Mijn verhaal is genoteerd en maandag krijg ik een telefoontje of de politie daadwerkelijk iets gaat doen.

Ik blijf met een kater zitten omdat criminelen nu weten waar ik woon, wat mijn nul-zes-nummer is en wat het saldo op mijn rekeningen is en ik weet niets van hen.

Dezelfde dag werd ik al gebeld door de politie van Friesland. Zij kunnen alleen een werkorder maken (de crimineel pakken bij mijn brievenbus) als er officieel aangifte gedaan is. Mijn genoteerde verhaal is geen aangifte. Als ik aangifte gedaan heb, dan krijg ik een nummer en dat is het bewijs dat er aangifte gedaan is. Ik kan dat doen via email op www.politie.nl en ik kan dan vervolgens met mijn digiD aangifte doen.

Gezocht op politie.nl, maar daar staat dat je alleen op het bureau aangifte kunt doen en daarvoor moet je een afspraak maken. Na lang wachten hoor ik dat ik op 10 september kan komen om aangifte doen. Dan is mijn bankpas allang uit mijn brievenbus gehaald en dan heeft aangifte doen geen zin meer. Na weer lang wachten hoor ik dat de politie uit Leeuwarden weer contact met mij zal opnemen.

Een uur later belt de politie van Leeuwarden al. Zij zullen een werkorder uitschrijven en ik hoef niet naar het bureau om aangifte te doen. Dat kan bij de agent die dinsdagmiddag langs komt.

Op dinsdag 8 september 2020 komt mijn oudste zoon langs. Via de post.nl-app weet ik dat er vandaag een brief van de bank bezorgd gaat worden. 

Wij zien ’s morgens iemand een paar keer langs het huis lopen die erg naar ons huis kijkt en ondertussen druk op zijn mobiel bezig is. Mijn zoon zei toen al gekscherend: “Daar heb je hem al”. Een paar uur later, onder het eten, zegt mijn vrouw: “Kijk daar gaat de post”. Vrijwel direct daarna loopt dezelfde persoon van links naar rechts langs ons huis en een halve minuut later van rechts naar links weer langs ons huis. Ik ga ondertussen naar boven om hem vanuit een slaapkamerraam te filmen. Mijn zoon gaat bij de voordeur staan en zegt: “Roep even als hij bij de bus is”. Even later is hij er weer en doet hij een stap naar de bus. Mijn zoon opent de deur en onze hengelaar loopt terug. Mijn zoon gaat achter hem aan en maakt hem duidelijk dat hij moet blijven staan. “Als jij rustig blijft staan dan blijf ik ook rustig”, zegt mijn zoon. Vervolgens belt hij de politie en vraagt of ze langs kunnen komen. Wij staan ongeveer tien minuten met de brievenbusvisser te wachten op de politie. De hengelaar zegt dat hij in het bushokje bij de weg wil wachten. “Nee, jij blijft hier staan tot de politie komt”, zegt mijn zoon. Ondertussen is de verdachte erg druk aan het appen. Dan zegt hij: “Ik wil even wat afval in die bak aan de overkant van de weg gooien”. “Nee”, zegt mijn zoon. “Als jij iets weg wilt gooien dan doe je dat straks maar samen met de politie”. Vervolgens rijdt er een kleine witte auto voorbij. Waarschijnlijk een fiat 500. De bestuurder kijkt erg naar ons drieën en de verdachte begint direct weer te appen. Ik kijk om me heen. Deze jongen heeft natuurlijk één of meerder collega’s. Hij heeft ze geappt dat ze hem moeten komen helpen.

Mijn zoon vraagt wat hij hier doet in Stiens. Hij zegt: “Ik doe hier een opdracht voor school”. “Wat voor opdracht?” Na wat gehakkel zegt hij “over de omgeving daar maken we een filmpje over.”
Dan komt de politie. De beste jongen vertelt de politie dat hij op de bus stond te wachten maar dat die net voorbij reed. Dat klopt niet want er passeerde geen bus. Hij heeft geen identiteitsbewijs bij zich. Hij zegt dat hij in Zwolle op school zit en hier met een vriend is voor een opdracht van school. Hij wil de naam van de vriend niet noemen. De agent zegt dan bellen we de school even. In welke klas zit je. Hij zegt Eh..... klas 2”. “Gewoon klas 2 of nog iets”? “Eh klas 2 iae, ja iae”. De agent, die met de school belt, gebaart iets waar ik uit opmaak dat deze jongen niet voor een opdracht van zijn school hier moet zijn. De andere agent zegt dat hij z’n rugzak moet openen. De rugzak gaat open en er zit een lang stuk keukengerei, waarmee je pannenkoeken kunt omkeren met aan het uiteinde een plat stuk omwikkeld met Duck tape met de plakkant aan de buitenkant. De agent ziet dat en zegt: “Kom maar mee, je bent gearresteerd” en de agenten rijden met hem weg.

Na zo’n 10 minuten belt de politie of we ook een collega van de verdachte gezien hebben. Ik vertel het verhaal van de kleine witte auto, waarschijnlijk een fiat 500.

Vervolgens komt er een agent bij ons thuis die gezocht heeft naar iemand in een witte fiat 500 maar nog niets gevonden heeft.

Vervolgens leeg ik de brievenbus. Er zit geen nieuwe pas in maar een activeringscode voor de nieuwe pas. De pas zelf komt dus een dag later en de nieuwe pincode nog weer een dag later. De hengelaar zou dus nog een paar keer langs moeten komen.

Die middag komen er twee agenten in burger die mijn aangifte opnemen. Ze beloven dat ze me op de hoogte zullen houden van het onderzoek. Mocht mijn zoon nog werk zoeken dan kan hij zo bij de politie, zeggen ze nog.

’s Avonds belt iemand van slachtofferhulp met de mededeling dat de jongen minderjarig is en waarschijnlijk doorverwezen zal worden naar bureau Halt voor een taakstraf. Mij wordt gevraagd of ik er behoefte aan heb dat hij bij mij excuses komt aanbieden. Ik zeg: “Excuses zeggen mij niets. Er is maar één manier waarop deze jongen spijt kan betuigen; alle informatie doorgeven over zijn opdrachtgevers die dit vuile werk verrichten en er met de buit vandoor gaan. Wanneer die gepakt worden dan mag deze jongen wat mij betreft zonder verdere straf naar huis. Het gaat er mij om dat anderen niet het slachtoffer worden van dit soort praktijken”.

Wat voor invloed heeft deze gebeurtenis op mij? Mijn instelling van ‘de meeste mensen deugen’ heeft een deukje opgelopen. Het heeft er misschien niets mee te maken maar ik heb toch mijn huis aanmerkelijk inbraakonvriendelijker gemaakt. Ik had echt niet door dat je door zo’n linkje in één klap je hele vermogen kwijt kunt raken.

Ik hoop niet dat de officier van justitie besluit om deze jongen, zonder dat hij zegt wie zijn opdrachtgevers zijn, naar huis laat gaan met een taakstraf bij bureau Halt. Als hij naar huis gaat zonder mee te werken aan het oppakken van zijn handlangers die mensen voor miljoenen oplichten, dan loopt het ook later met deze jongen niet goed af en gaat het van kwaad tot erger.

Tot slot een paar opmerkingen:
• Ik vind het laks van de bank dat ze niet meegewerkt hebben aan het oprollen van deze oplichtersbende. Zo gaat het ongestraft voort.
• Ik ben op zaterdagmorgen van ’s morgens 8 uur tot ’s middags 2 uur bezig geweest via de telefoon om de politie of de bank zover te krijgen om bij de brievenbus aanwezig te zijn als de pas eruit gevist wordt. Dat moet toch echt sneller kunnen. Het politiebureau zou een werkorder maken om er bij te zijn bij de postbezorging. De politie was er niet.
• Mijn zoon heeft de verdachte staande gehouden tot de politie kwam. ‘Die pet past ons allemaal’, was vroeger een slogan van de politie, maar zo had het natuurlijk niet gemoeten. Het is goed afgelopen maar het had ook op een gevecht uit kunnen draaien.

Van bureau Halt hoor ik dat de brievenbusvisser een taakstraf krijgt. Misschien moet hij wel bij jou in de straat papiertjes oprapen. Daar heeft hij tenslotte geschikt gereedschap voor. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij daar loopt voor een "opdracht van school", samen met z'n fisherman friend. 

Tenslotte kijk ik nog even op mijn bankrekening. Meer dan de helft is weg, zie ik. Dat klopt. Dat staat nu op een nieuwe rekening bij een andere bank.